Banner 980x90

"Fortum Latvia" Jelgavas biomasas koģenerācijas stacijā plāno dedzināt no atkritumiem iegūtu kurināmo

Jelgava, 5.febr., LETA. SIA "Fortum Latvia" plāno veikt kurināmā diversifikāciju Jelgavas biomasas koģenerācijas stacijā un tajā dedzināt arī speciāli šķirotu un sagatavotu no atkritumiem iegūtu kurināmo, tāpēc Vides pārraudzības valsts birojs (VPVB) veiks ieceres ietekmes uz vidi novērtējumu, aģentūra LETA uzzināja VPVB.

Lēmumu par ietekmes uz vides novērtējuma procedūras nepieciešamību šim projektam VPVB pieņēma šā gada 10.janvārī.

"Fortum Latvia" koģenerācijas stacija Jelgavā, Rūpniecības ielā 73A, tika nodota ekspluatācijā 2013.gadā. Tās uzdevums ir nodrošināt Jelgavas pilsētas iedzīvotājus, iestādes un uzņēmumus ar siltumenerģiju, kura ir ražota no vietējiem atjaunojamiem resursiem, tādējādi veicinot efektīvu un saudzīgu resursu izmantošanu, aprites ekonomiku un CO2 izmešu samazinājumu no enerģijas ražošanas pilsētā.

Projekta tehnoloģiskajā daļā, sākotnēji pasūtot sadedzināšanas iekārtu, tika paredzēta iespēja, ka nākotnē, kopā ar koksnes biomasu un kūdru varētu tikt sadedzināts arī cits kurināmais, tostarp speciāli šķirots un sagatavots no atkritumiem iegūts kurināmais.

Gada laikā uzņēmumā koģenerācijas stacijā saražo 340 GWh enerģijas (200 GWh siltumenerģijas un 140 GWh elektroenerģijas). Šobrīd kā kurināmais tiek izmantota biomasa - 170 000 tonnas gadā, kūdra - 15 000 tonnas gadā, kā arī dabasgāze - 1,1 miljons kubikmetru gadā.

Veicot kurināmā diversifikāciju, līdzsadedzinot arī speciāli šķirotu un sagatavotu no atkritumiem iegūtu kurināmo - 30 000 tonnas gadā - plānots, ka saražotais enerģijas daudzums palielināsies par 35%, veidojot 460 GWh enerģijas (270 GWh siltumenerģijas un 190 GWh elektroenerģijas). Gadījumā, kad no atkritumiem iegūtā kurināmā apjoms nav pietiekošs, lai saražotu noteikto enerģijas apjomu, plānots palielināt arī biomasas daudzumu - līdz 220 000 tonnām gadā, kas nepieciešamības gadījumā varētu aizstāt citus kurināmā veidus.

Šobrīd "Fortum Latvia" koģenerācijas stacijā Rūpniecības ielā 73A jau ir uzstādīta sadedzināšanas iekārta, kas nodrošina dūmgāzu karsēšanu virs 850 grādiem vismaz divas sekundes, kas ir obligāta prasība, lai nodrošinātu efektīvu un kvalitatīvu sadedzināšanas procesu. Drošības nolūkos kā alternatīvu dabasgāzei ir paredzēts izmantot dīzeļdegvielu līdz 45 tonnām gadā.

Sākotnējā sabiedriskās apspriešanas sanāksme ietekmes uz vidi procedūrai SIA "Fortum Latvia" projektam notiks 2019.gada 19.februārī Jelgavas novada pašvaldības telpās.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)