Banner 980x90

Elejas vidusskola atzīmēs 135.gadadienu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ar svinīgu svētku pasākumu un absolventu salidojumu Elejas vidusskolā sestdien, 21.maijā, tiks atzīmēta skolas 135 gadadiena, pilsētas informācijas portālu Jelgava24.lv informēja Jelgavas novada pašvaldība Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Oficiālā pasākuma atklāšana sāksies plkst.18.00. Līdzīgi kā pirms pieciem gadiem, kad skola atzīmēja 130.jubileju, arī šoreiz svinīgajā priekšnesumu daļā atšķirībā no ierastās prakses, kad koncertē skolēni vai profesionāli izpildītāji, Elejas vidusskola sarūpējusi pārsteigumu ar absolventu uzstāšanos.

"135 gadi – ja salīdzina ar cilvēka mūžu, tad tas ir neiedomājams skaitlis, taču mācību iestādei ir cits laika ritums – pamatīgāks, stabilāks", teic skolas direktore Sarmīte Balode. Elejas vidusskolas muzeja veidotāja Baiba Atmane apkopojusi gandrīz visu izlaidumu klašu fotogrāfijas, tādēļ svinībām par godu ir izdevies izveidot skolas grāmatu, kuru šķirstot, lielākā daļa absolventu varēs kavēties atmiņās par savu izlaidumu. Tapis arī speciāls skolas jubilejai veltīts avīzes izdevums.

"Elejas skola ir sena un tai ir, protams, arī izveidojušās savas tradīcijas. Viena no tām – ik pēc piecem gadiem svinēt skolas jubilejas, tradīciju aizsākām 1981.gadā, kad skola atzīmēja simtgades svinības. Šogad gaidām viesus jau no plkst.14.00, kad notiks ekskursijas pa Elejas parku un restaurēto tējas namiņu. Vēlāk plkst.16.00 viesus gaidīs gan "lielajā" skolā un tās muzejā, gan arī "mazajā" skolā. Savukārt pēc svinīgā koncerta skolā darbosies profesionāls foto stūrītis un plkst.21.00 ar polonēzi tiks atklāta svētku balle. Savukārt jubilejas pasākuma kulminācija būs pusnakts uguņošana", stāsta S.Balode.

Tagadējā Elejas vidusskola dibināta 1879.gadā, zemi celšanai un saimniecībai tolaik piešķīra Liel-Elejas muižas īpašnieks grāfs Mēdems. Skolas celtne bija bieza ķieģeļu mūru ēka divos stāvos, tolaik bijušas divas lielas klases, divas guļamistabas, viena ēdamistaba un divas istabas maizes kastīšu un skapīšu novietošanai. Skolu nosauca par Elejas pagasta skolu - iesvētīta, atvērta un nodota pagastam jaunatnes izglītošanai tā tika 1880.gada 28.oktobrī. Ēkas uzcelšana pagastam izmaksāja aptuveni 12 000 rubļu. Pirmais skolas skolotājs bija Jēkabs Grauze.

Caur dažādiem laikiem un varām Elejas skola izaugusi līdz vidusskolai, izlaidumā 1958.gada jūnijā pirmie 23 absolventi saņēma vidējās izglītības dokumentus. Šodien ēkai ir mainījušās skolas adreses, mācības notiek divās mājās – "mazajā" skolā Lietuvas ielā 34, kas ir vēsturiskā vidusskolas ēka, un "lielajā" skolā Meža prospektā 5 – 1970.gadā uzceltajā skolas ēkā. Abas ēkas kopā apvieno 335 skolniekus un 40 pedagogus. Visos laikos, pie visām varām skolotāji ir centušies saviem audzēkņiem sniegt kvalitatīvu izglītību un prasmes būt veiksmīgiem savā dzīvē. Skola lepojas ar katru savu absolventu, bet īpaši ar tiem 28 savējiem, kuri atgriezušies Elejas vidusskolā kā pedagogi.

Elejas vidusskolas direktori bijuši: Jānis Teteris, Roberts Sproģis, Antons Saliņš, Maiga Šīrante, Imants Krūmiņš, Antoņina Korotkova, Biruta Avota. Patreizējā skolas direktore Sarmīte Balode skolas izaugsmi vērtē konstruktīvi:

"Elejas vidusskola, salīdzinot ar līdzīgām izglītības iestādēm pilsētā, ir maza, taču Elejā iegūtā izglītība neatšķiras no tās, ko piedāvā prestižās pilsētas skolas. Mūsu pašreizējie mērķi ir piedāvāt pēc iespējas daudzveidīgākas izglītības iespējas pamatizglītības un vidējās izglītības programmās, kā arī interešu izglītības programmās, lai katrs skolēns varētu attīstīt un parādīt savas spējas un talantus. Mācību satura pilnvērtīgai apguvei daudz izmantojam mūsdienīgas tehnoloģijas, īpaši modernizētajos dabaszinātņu kabinetos. Pateicoties stabilajam un profesionālajam skolas kolektīvam, mūsu skolas audzēkņi saņem izcilas zināšanas, kas atspoguļojas audzēkņu sasniegumos rajona olimpiādēs. Vēl pagājušajā nedēļā līdzās citiem novada skolēniem arī mūsējie Zaļenieku kultūras namā tika godināti par izciliem sasniegumiem mācību priekšmetos olimpiādēs. Šajā mācību gadā skolas "kontā" ir piecas 1.vietas, piecas – 2. un sešas 3.vietas".

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)