Banner 980x90

"EfTEN Capital": Sabiedrība tiek maldināta par "Depo" projektu Jelgavā

Rīga, 21.okt., LETA. Pēdējā laikā vērojama kampaņveidīga sabiedrības maldināšana par SIA "Auras centrs" iecerēto tirdzniecības centra projektu Jelgavā, Cukura ielā, šodien preses konferencē sacīja investīciju fonda "EfTEN Capital Latvia" vadītājs Viktors Savins.

"Izmantojot fotomontāžu, tiek radīts maldīgs priekšstats par šo projektu, tā atrašanās vietu un arhitektūru. Konkurējošo uzņēmumu telpās tiek veikta parakstu vākšana pret objekta iecerētā nomnieka - "Depo" - ienākšanu Jelgavā," uzsvēra Savins.

"EfTEN Capital Latvia" vadītājs informēja, ka iecerētais projekts atrodas Rīgas ielas kreisajā pusē virzienā no Rīgas, nevis labajā pusē - pļavā pretim pilij. Fotomontāžās sabiedrības maldināšanai tiek norādīta patiesībai neatbilstoša tirdzniecības centra atrašanās vieta.

"Tāpat fotomontāžās tiek izmantots "Depo" veikalu standarta risinājums, lai gan plānotajam centram ir radīta augstvērtīga un neitrāla arhitektūra, kas integrēta apkārtējā vidē," skaidroja Savins.

Viņš norādīja, ka projekta īstenotājs - "Auras centrs" (Baltijā lielākās investīciju kompānijas "EfTEN Capital" uzņēmums) -, balstoties uz izlīgumu ar Jelgavas domi, ir radis iespēju īstenot augstvērtīgu un reprezentablu arhitektūras risinājumu.

Pēc Jelgavas domes ierosinājuma "Auras centrs" sadarbībā ar Arhitektu savienību izsludināja un organizēja arhitektūras ideju konkursu ar mērķi iegūt tieši arhitektoniski augstvērtīgu ideju. Konkursā tika iesniegti seši darbi.

Konkursa darbu izvērtēšanā piedalījās profesionāli arhitekti un Jelgavas domes būvvaldes pārstāvji, un tajā pārliecinošu atbalstu guva arhitektu apvienības "Lauders Architecture" piedāvātais variants.

Savins arī piebilda, ka objekta iecerētais nomnieks - SIA "Depo DIY" -, neskatoties uz investīciju samazināšanos valstī, arvien turpina investēt arī Latvijā. Pēdējo trīs gadu laikā vien uzņēmums Latvijas valsts budžetā nodokļos ir samaksājis 72 miljonus eiro.

"Jau šobrīd Jelgavas projektā ieguldītas privātās investīcijas vairāk kā 2,5 miljonu eiro apmērā, bet projekta īstenošanas gadījumā kopējās investīcijas pārsniegs 15 miljonus eiro, radot daudzas jaunas darbvietas jelgavniekiem. Jāuzsver, ka "Depo" veikalos strādājošo vidējā darba alga ir būtiski lielāka nekā vidējā darba alga mazumtirdzniecības nozares uzņēmumos. Esam pārliecināti, ka "Depo" ienākšana Jelgavā būs tas faktors, kas ļaus būtiski pieaugt vispārējā atalgojuma līmenim tirdzniecības uzņēmumos Jelgavā," stāstīja Savins.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana pret lielveikala "Depo" būvniecību iepretim Jelgavas pilij, šo zonu nosakot par pils aizsardzības zonu. Kā iniciatīvas iesniedzējs norādīts Gaitis Grūtups.

Parakstus plānots iesniegt Kultūras ministrijai, lai steidzamības kārtā noteiktu likumā "Par kultūras pieminekļu aizsardzību" paredzēto Jelgavas pils aizsardzības zonu. Tai būtu jāietver pils ainava tās parādes pusē ievērojami vairāk nekā 100 metru apkārtnē, kā tas saskaņā ar minēto likumu ir tad, ja aizsardzības zona nav īpaši noteikta.

Jelgavas pilsētas pašvaldība nav akceptējusi tipveida ēkas būvniecības projektu pļavā pie Lielupes, kur bija plānots izvietot lielveikalu "Depo", jo tas neiekļaujas jaunizveidotajā pilsētas vides ainavā, iepriekš skaidroja pašvaldībā.

Pašvaldība šādu lēmumu skaidro ar to, ka pēdējo gadu laikā tā ir ieguldījusi ievērojamu darbu un resursus, lai sakārtotu upes krastus Jelgavā - ir labiekārtota Lielupes labā krasta promenāde, Pasta sala, Čakstes bulvāris, Mītavas tilts. Tieši investoru nevēlēšanās izprast pilsētas vidi un radīt individuālu projektu, kas iekļautos Lielupes krasta līnijā, bija galvenais iemesls, kāpēc pašvaldība nesaskaņoja arhitekta piedāvāto projektu veikala "Depo" būvniecībai pļavā pie Lielupes.

Vēlāk investīciju kompānijas "EfTEN Capital" uzņēmums SIA "Auras centrs", kas ir nekustamā īpašuma Cukura ielā 2 īpašnieks, apstrīdēja būvvaldes lēmumu, tomēr deputāti lēmumu nemainīja.

Tad uzņēmums nolēma vērsties tiesā, tomēr oktobra sākumā atsauca pieteikumu, skaidrojot, ka ir veicis labojumus projektā. Kā aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāve Renāta Kaupasa, ņemot vērā Jelgavas pilsētas domes nostāju pilsētvides ilgtspējīgā saglabāšanā, attīstītājs ir radikāli mainījis projekta stratēģisko koncepciju, ievērojot kā detālplānojuma prasības, tā arī pamatoto nepieciešamību sabiedrībai iegūt arhitektoniski augstvērtīgu un reprezentatīvu objektu, skaidroja Kaupasa.

"Tā sadarbībā ar Arhitektu savienību, iesaistot Jelgavas būvvaldi, tika rīkots skiču izstrādes arhitektūras ideju konkurss projekta jaunam vizuālajam risinājumam, kurā pārliecinošu atbalstu guva SIA "Lauders Architecture" piedāvātais variants, kas ņem vērā visus Jelgavas domes norādījumus un, sagaidāms, liks pamatu konstruktīvai sadarbībai," viņa norādīja.

Tikmēr Jelgavas pašvaldībā vēl nav saņemts jauns Cukura ielā 2, Lielupes krastā, iecerētā "Depo" lielveikala projekts, aizvadītajā nedēļā informēja pašvaldības Sabiedrisko attiecību pārvaldes vadītājas vietniece Egita Veinberga.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)