Banner 980x90

Domes deputāts: Jelgavas pašvaldība kūtri risina bērnudārzu rindas problēmu

Rīga, 21.nov., LETA. Kopš gada sākuma to bērnu skaits, kuri gaida uz vietu Jelgavas pirmsskolas izglītības iestādē, ir palielinājies par simtu, taču problēma ar bērnudārzu trūkumu pilsētā tiek risināta kūtri, aģentūrai LETA pauda Jelgavas domes deputāts, bijušais mēra vietnieks izglītības jomā Aigars Rublis (V).

Šogad pašvaldības budžetā tika paredzēti 75 000 eiro jauna pašvaldības bērnudārza projektēšanai, taču desmit mēnešu laikā darbi tālāk par skiču projekta izsludināšanu nav pavirzījušies, pārmeta deputāts.

"Tikmēr problēma ar vietu trūkumu pirmsskolas izglītības iestādēs rada lavīnas efektu - vecāki spiesti palikt mājās, nevar atgriezties darba tirgū, ģimenes kopējie ienākumi parasti krītas un nevaru izslēgt, ka pašvaldībai drīzumā var nākties būtiski palielināt budžetu dažādiem sociālajiem pabalstiem," pārliecināts Rublis.

Deputāts prognozē, ka jauna bērnudārza būvniecība var iekavēties pat līdz 2020.gadam. Turklāt viņš uzskata, ka vienas jaunas pirmsskolas izglītības iestādes atvēršana problēmu tik un tā nespēs atrisināt, jo pašlaik ārpus pirmsskolas izglītības un profesionālas uzraudzības ir 328 bērni, un šim skaitlim ir tendence ar katru gadu palielināties, bet jaunajā bērnudārzā vietas paredzētas tikai 280 mazuļiem.

Rublis uzskata, ka operatīvs risinājums problēmai ar rindām uz vietu bērnudārzā, būtu bērnunama ēkas pielāgošana pirmsskolas izglītības iestādei, bet tur izvietotais Dienas centrs labi integrētos Jelgavas 1.internātpamatskolā-attīstības centrā vai 2.internātpamatskolā, kur ir tam labi piemērota infrastruktūra.

Problēmas risināšanai deputāts piedāvā arī palielināt pašvaldības līdzfinansējumu tā saucamajam "aukļu dienestam". Pagājušā gada nogalē Jelgavas domes deputātu vairākums noraidīja Rubļa priekšlikumu vismaz līdz 100 eiro mēnesī palielināt šo līdzfinansējumu, taču arī šogad viņš plāno sniegt priekšlikumu, paredzēt pašvaldības budžetā būtisku kāpumu "aukļu dienesta" līdzfinansēšanai. Līdzekļus plāna īstenošanai viņš rosinās iegūt, piemēram, samazinot finansējumu pašvaldības izdevuma "Jelgavas Vēstnesis" izdošanai, kam šogad tērēti aptuveni 400 000 eiro. Ja līdzfinansējumu palielinātu līdz 100 eiro mēnesī, tas pašvaldībai nākamgad papildus izmaksātu aptuveni 23 000 eiro.

Problēmas ar vietu trūkumu pirmsskolas izglītības iestādēs rada papildus draudus, kas ilgtermiņā būtiski var ietekmēt ne tikai konkrētās ģimenes, bet arī pilsētu un valsti kopumā, uzskata deputāts. Proti, Rublis kā greizu vērtē situāciju, ka jaunajām māmiņām ir ļoti apgrūtināta atgriešanās darba tirgū, jo viņām rindu uz vietu pirmsskolas izglītības iestādēm dēļ ir ierobežotas iespējas atrisināt bērnu pieskatīšanas jautājumus.

Jau vēstīts, ka oktobrī, lemjot par Jelgavas Bērnu sociālās aprūpes centra likvidēšanu, Rublis aicināja izskatīt jautājumu par bērnudārza izvietošanu ēkā, izvēršot asu vārdu pārmaiņu ar pilsētas mēru Andri Rāviņu (ZZS), kurš deputātu aicināja iesniegt domē šādu priekšlikumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)