Banner 980x90

Dermatologu ieteikumi saules mīļotājiem – kā parūpēties par ādas veselību

Publicitātes foto
Publicitātes foto
Īsteni saules un pludmaļu cienītāji laikus plāno savu atvaļinājumu tā, lai varētu to baudīt tieši pašā labākajā laikā. Tad dienas tiek pavadītas pie ūdens, ķerot saules starus un patīkamas emocijas. 

Lai gan saules mūsu platuma grādos parasti ir par maz, kā dēļ ciešām no D vitamīna trūkuma, tomēr tas nenozīmē, ka saules apskāvienos jāmetas negausīgi. Katram, kurš iecienījis sauļošanos, jābūt atbildīgam rūpēs par savu veselību, it īpaši ādas veselību. Tāpēc sadarbībā ar VCA medicīnas centru speciālistiem apkopoti ieteikumi, ko vajadzētu ņemt vērā saules mīļotājiem.

Netaupīt naudu labam saules aizsargkrēmam
Publicitātes fotoPublicitātes foto


Saules aizsargkrēms ir svarīgākais aizsarglīdzeklis pret UV stariem, kuri var veicināt dažādas ādas saslimšanas. Ir vērts iegādāties kvalitatīvu aizsargkrēmu, kam ir pietiekami augsta aizsardzības pakāpe – no SPF 30 līdz pat SPF 50, kas ieteicams jutīgas ādas īpašniekiem un bērniem. 

Aizsargkrēmu labāk meklēt aptiekā vai eko preču veikalā. Labi, ja ir iespēja iegādāties sertificētu organiskas izcelsmes produktu, kura sastāvs būs ādai saudzīgāks, mazinās risku, ka veidojas alerģiska reakcija.

Nesauļoties laikā no pulksten 11.00 līdz 15.00
Vislabākais laiks, kad droši var ļauties saules peldēm, ir no rīta līdz pulksten 11.00, bet pēcpusdienā no 15.00 vai pat 16.00. Vēlams pusdienlaikā izvairīties no ilgstošas atrašanās saulē, jo tad UV starojums ir visintensīvākais un arī kaitīgākais. Protams, ne vienmēr izdodas sauļošanos tā ieplānot. Ja sauļojas aktīvajās stundās, tad labāk to nedarīt ilgāk par 40 minūtēm, kā arī negulēt nekustīgi vienā vietā, bet pastaigāties, būt aktīviem, dzert daudz ūdens.

Pēc sauļošanās kopt ādu ar mitrinošiem līdzekļiem
Lai pēc sauļošanās āda atgūtu līdzsvaru un mitrumu, tā ir jānomazgā ar maigu līdzekli un jāieziež ar nomierinošu losjonu vai citu līdzekli, kas piemērots lietošanai pēc sauļošanās. Tas ne tikai sniegs veldzi ādai, bet arī palīdzēs veidot vienmērīgāku iedegumu. Ja āda ir apdegusi, tad nekādā gadījumā nevajag izmantot tautas metodes ādas apstrādei, jo tas situāciju var tikai pasliktināt. Labāk doties uz aptieku un iegādāties speciālu līdzekli, kas paredzēts apdegušai ādai.

Ieteicams pārbaudīt dzimumzīmes pirms un pēc vasaras
Ļoti noderīgs solis ir pirms un pēc vasaras pārbaudīt dzimumzīmes. Dermatologs varēs novērtēt āda stāvokli un apskatīs dzimumzīmes, nosakot, vai kāda ir īpaši jāsaudzē, vai ir kādas bažas, kā arī sniegs rekomendācijas, kā drošāk baudīt sauli vasarā. Pēc vasaras dermatologs atkal varēs novērtēt ādu un dzimumzīmes, pamanīt izmaiņas vai jaunu veidojumu rašanos. Nereti tieši pēc sauļošanās sezonas uz ādas parādās veidojumi, ko noteikti jāpārbauda. Dermatologs to izdarīs ātri un bez sāpēm. Ādas slimību ārstēšana mēdz būt komplicēta, bet ļaundabīgu veidojumu gadījumā īpaši svarīga ir savlaicīga diagnostika, tāpēc ādas pārbaude pēc vasaras būs pareizais lēmums.

Pludmalē jāatceras par saulesbrillēm un platmali
Publicitātes fotoPublicitātes foto
Uz pludmali jādodas ne tikai ar saules aizsargkrēmu un ūdens pudeli, bet jāatceras arī par kvalitatīvām saulesbrillēm, kas pasargās acis un ādu ap acīm no UV stariem. Tāpat jālieto arī platmale, kas noēnos seju, pasargājot to no saules. 

 

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)