Banner 980x90

Brīvprātīgie no Vācijas sakopuši Pirmā pasaules kara apbedījumu vietas Valgundes pagastā

Jelgava, 4.jūl., LETA. Brīvprātīgie no Vācijas ar Jelgavas novada pašvaldības atbalstu šogad pabeiguši Pirmā pasaules kara apbedījumu vietas sakopšanas darbus Valgundes pagastā pie Kalnciema-Klīves evaņģēliski luteriskās baznīcas, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Sakopšanas darbi pie baznīcas aizsākās pērn vasarā, izlīdzinot zemi, restaurējot krustu rindas un notīrot sūnas no akmeņiem un krustiem. Šogad brīvprātīgo grupa atgriezās, lai turpinātu iesāktos darbus un sakoptu atlikušo kapu teritoriju.

Pie Kalnciema-Klīves evaņģēliski luteriskās baznīcas apglabāti 380 vācu karavīri un 51 krievu armijas karavīrs, kuri krituši 1917.gadā. No kapakmeņiem iegūtā informācija tiek apkopota un ievietota datu bāzē.

"Brīvprātīgo grupa kapos sakopšanas darbus aizsāka jau pagājušajā vasarā, bet tā kā kapu teritorija ir gana plaša, tad tika izlemts kapus pabeigt uzkopt šogad. Kopumā izdarīts liels darbs, atjaunoti un notīrīti krusti, izlīdzināta zeme un apcirpti krūmi. Lielu atbalstu grupai sniedza Valgundes pagasta pārvalde nodrošinot, piemēram, ar dažādiem materiāliem - granti betonēšanai, melnzemi -, kā arī piesaistīja cilvēkus, kas palīdzēja brīvprātīgajiem ar celmu frēzēšanu. Kopā mums izdevies sakopt Latvijā par vienu Pirmā pasaules kara apbedījuma vietu vairāk," klāstījis Tautas apvienības oficiālais pārstāvis Latvijā Jānis Raciņš.

Tradīcija uzkopt kapus "Vācu karavīru kapu aprūpes Tautas apvienībai" sākās 1993.gadā, kad sakārtotas tika pirmās vācu karavīru atdusas vietas Latvijā. Organizācija nodarbojas ar vācu karavīru kapu kopšanu visur, kur bijušas cīņas, visur, kur ir kritušie vācu karavīri. Tādas ir vietas visā Eiropā, kā arī Krievijā, Ukrainā, Baltkrievijā un pat Āfrikā.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)