Banner 980x90

Augstākā tiesa vērš VARAM uzmanību uz Jelgavas novada domes vadītāja iespējamu tiesību normu pārkāpumu

Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Ilustratīvs foto/ Foto: Stock.XCHNG
Augstākās tiesas (AT) Administratīvo lietu departaments maija beigās pieņēma blakus lēmumu kādā lietā, vēršot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) uzmanību tālākai rīcībai saistībā ar iespējamu tiesību normu pārkāpumu Jelgavas novada domes vadītāja Ziedoņa Caunes rīcībā.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Administratīvo lietu departaments 27.maijā atstāja negrozītu Administratīvās rajona tiesas lēmumu atteikties pieņemt Jelgavas novada domes deputāta pieteikumu par pašvaldības rīcību, neizsniedzot viņam pieprasīto informāciju. AT atzina par pamatotu Administratīvās rajona tiesas lēmumu, ar kuru pieteikumu atteikts pieņemt, jo lieta nav skatāma administratīvā procesa kārtībā.

Tiesa skaidro, ka pašvaldības deputāts informāciju ir pieprasījis un to vēlējies izmantot pašvaldības domes kā vēlētas institūcijas pareizu un taisnīgu lēmumu pieņemšanai, nevis kā privātpersonas individuālu tiesību īstenošanai. Ja informācijas pieprasījums iesniegts, īstenojot amatpersonas amata pienākumus, lieta nav izskatāma administratīvā procesa kārtībā.

Vienlaikus AT taisīja lietā blakus lēmumu, kuru tiesa nosūtījusi VARAM. Tajā AT vērš atbildīgās ministrijas uzmanību tālākai rīcībai, norādot, ka Jelgavas novada domes priekšsēdētājs savā darbībā pārkāpis Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu, nesniedzot pieprasītos dokumentus Jelgavas novada domes deputātam. Pašvaldības domes priekšsēdētājam ir pienākums izsniegt deputātam pieprasīto informāciju viņa pilnvaru īstenošanai nepieciešamo dokumentu norakstus un deputātam savā vēlēšanu apgabalā ir tiesības iepazīties ar valsts un pašvaldības iestāžu, kā arī pašvaldības kapitālsabiedrību vadītāju dokumentāciju, kas skar attiecīgās pašvaldības intereses, ja tas ar likumu nav aizliegts.

Pieteicējs - Jelgavas novada domes deputāts Kārlis Rimša - vairākkārt vērsās Jelgavas novada pašvaldībā ar lūgumu izsniegt juridiskā pakalpojuma audita dokumentu kopijas, kurus Jelgavas novada pašvaldības pārstāvji iesniedza Iepirkumu uzraudzības biroja komisijai. Jelgavas novada pašvaldība atteica izsniegt informāciju, jo pieteicēja prasītajiem dokumentiem noteikts ierobežotas pieejamības dokumentu statuss, pamatojoties uz Informācijas atklātības likumu.

Pieteicējs vērsās administratīvajā tiesā ar pieteikumu, lūdzot uzlikt pašvaldībai pienākumu izsniegt pieprasītos dokumentus.

AT arī vērš uzmanību, ka šī ir jau otrā šāda veida lieta un arī iepriekš tiesa atteikusies pieņemt pieteikumu un taisījusi lietā blakus lēmumu. Lietā, kuru AT skatīja 2013.gadā, Rīgas domes deputāts bija lūdzis informāciju SIA "Rīgas satiksme" (RS) par uzņēmumā pieņemtajiem lēmumiem saistībā ar sabiedriskā transporta izmantošanu bez maksas. RS pieteicējam atteica sniegt informāciju, jo pieteicēja prasītie dokumenti esot paredzēti RS iekšējai lietošanai un tajos ietvertā informācija uzskatāma par ierobežotas pieejamības informāciju. Toreiz ar blakus lēmumu tiesa informēja Rīgas domi, ka RS valdes priekšsēdētājs savā darbībā pārkāpis Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu, nesniedzot prasīto dokumentu Rīgas domes deputātam.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)