Banner 980x90

Arī Jelgavā iekasēs maksājumus par lietus ūdeņu izvadi kopējā kanalizācijā

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
Ūdensapgādes uzņēmums SIA "Jelgavas ūdens", līdzīgi kā SIA "Rīgas ūdens", plāno pieņemt lēmumu par maksas piemērošanu nokrišņu ūdens aizvadīšanai no īpašumiem, kuros nav atdalīta saimnieciskās kanalizācijas notekūdeņu sistēma no lietus ūdeņu sistēmas, aģentūrai LETA apstiprināja uzņēmuma komercdirektors Andrejs Eihvalds.

Pašlaik izstrādes un saskaņošanas stadijā ir sasitošie noteikumi, kuros tiks noteikta aprēķina kārtība. Eihvalds lēš, ka vasarā tie tiks sagatavoti apstiprināšanai domē.

SIA "Jelgavas ūdens" komercdirektors stāsta, ka lietainās dienās sadzīves notekūdeņu attīrīšanas iekārtas tiek pārslogotas, jo pilsētā joprojām ir privātīpašnieki un juridiskās personas, kas lietus ūdeņus novada kopējā kanalizācijā. "Protams, ir skaidrs, ka tā ir vieglāk - nav jākopj notekgrāvji, nav jārūpējas ar atsevišķu lietus ūdeņu novadīšanas sistēmas izbūvi. Taču mūsu mērķis ir nevis iekasēt naudu, bet panākt, lai šie īpašnieki noslēgtu lietus ūdeņu novadīšanu kopējā sistēmā," pauda Eihvalds.

Uzņēmums līdz 1.jūlijam aicina atsaukties gan fiziskās, gan juridiskās personas, kuras lietusūdeņus novada kopējā kanalizācijas sistēmā, kā arī dažādu nelegālu pieslēgumu un pievadu sistēmu īpašniekus, lai jautājumus risinātu bez soda naudas piemērošanas. Ja neatbilstības tiks atklātas vēlāk, uzņēmums piemēros visus noteiktos sodus.

Jau vēstīts, ka SIA "Rīgas ūdens" turpmāk iekasēs maksājumus ne tikai par saimnieciskās kanalizācijas ūdeņu aizvadi, bet arī par nokrišņu ūdens aizvadi.

Kā aģentūrai LETA iepriekš pastāstīja uzņēmuma sabiedrisko attiecību speciāliste Signe Dreijere, "Rīgas ūdens" lēmumu par maksas piemērošanu nokrišņu ūdens aizvadīšanai pieņēma, balstoties uz to, ka Rīgā ir atsevišķas teritorijas, pārsvarā centrā, kurās nav atdalīta saimnieciskās kanalizācijas notekūdeņu sistēma no lietus ūdeņu sistēmas.

Tādēļ, ja lietus ūdens nonāk kopsistēmā, tas aizplūst uz bioloģisko attīrīšanas staciju Daugavgrīvā, kur tiek attīrīts tāpat kā sadzīves notekūdeņi. Šis process maksā tikpat daudz, cik pārējo notekūdeņu attīrīšana.

Dreijere piemin, ka maksa par lietus notekūdeņu novadīšanu atsevišķai "Rīgas ūdens" klientu daļai tika piemērota jau agrāk uz atsevišķu līgumā atrunātu nosacījumu pamata, taču ar 2016.gada 1.aprīli stājās spēkā jaunie Ministru kabineta noteikumi, kuri nosaka obligātu šādas maksas piemērošanu, līdz ar to minētie noteikumi attiecas uz visiem iedzīvotājiem un arī komersantiem, no kuru īpašumiem un teritorijām lietus ūdens nonāk kopsistēmā.

Summas, kas rīdziniekiem jāmaksā par ūdeņu aizvadi, ir ļoti dažādas, atklāja Dreijere. Summas apmērs atkarīgs no teritorijas platības un seguma veida, piemēram, ja lielāko daļu no teritorijas aizņem zāliens, tad koeficients ir tikai 0,1%, jo tiek pieņemts, ka ūdens iesūcas gruntī, bet gadījumā, ja teritorija ir asfaltēta, tad attiecīgi izmaksas ir lielākas. Vidēji daudzdzīvokļu nama dzīvokļa īpašniekam tie varētu būt 1,5 eiro mēnesī.

Iekasēt maksu par lietus ūdens novadīšanu ļauj martā pieņemtie valdības noteikumi, kas stājušies spēkā 2016.gada 1.aprīlī, tādēļ Rīgā par nokrišņiem liks maksāt arī par aprīli un maiju.

Dreijere minēja, ka samaksa par nokrišņu notekūdeņu aizvadi, pēc "Rīgas ūdens" aplēsēm, kārtējā gada laikā varētu papildināt uzņēmuma budžetu par 125 000 eiro.

 

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)