Banner 980x90

Ar LLU atbalstu izveidots pasaulē pirmais izglītojošais fitoremediācijas parks

Jelgava, 18.okt., LETA. Šomēnes Zviedrijas pilsētā Orrefors tika atklāts pasaulē pirmais izglītojošais fitoremediācijas parks, kura izveidē piedalījās Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) vides un ūdenssaimniecības zinātnieces, aģentūru LETA informēja augstskolas pārstāve Lana Janmere.

Fitoremediācija ir daudzsološa metode, kas paver jaunas iespējas vides sanācijas jomā un sniedz iespējas atjaunot degradētas vides teritorijas ar augu palīdzību. Parka izveidē sadarbojās Zviedru institūts, LLU, Igaunijas dzīvības zinātņu universitāte, uzņēmums "PhytoEnvitech", pašvaldība un privātie investori, līdz ar to dažādās parka tapšanas stadijās iesaistījās gan studenti un mācībspēki, gan nozaru profesionāļi.

Izglītojošā fitoremediācijas parka izveidei izvēlēti augi, kuru raksturojums un nozīme augsnes attīrīšanā analizēti LLU Meža un ūdens resursu zinātniskajā laboratorijā radītajā monogrāfijā "Fitoremediācija: izmantošanas iespējas Latvijā". Tās autores ir Kristīne Valujeva (VBF), Inga Grīnfelde (VBF) un Inga Straupe (Meža fakultāte).

"Kolēģi no citām valstīm ir ieinteresēti monogrāfijas tulkošanā no latviešu uz angļu valodu, lai tajā iekļautās atziņas un augu sarakstus varētu izmantot pēc iespējas plašāka auditorija pasaulē. Turklāt izglītojošā parka izveide ir tikai viens no sadarbības posmiem ar zviedru kolēģiem. Nākamajā pavasarī kopīgi plānojam īstenot reālu vides attīrīšanas projektu Orrefors pilsētas apkaimē," skaidroja Grīnfelde.

Savulaik reģionā, kur atrodas pilsēta, atradušās aptuveni 40 stikla apstrādes rūpnīcas, kas slēgtas un kuru darbības ietekmē atsevišķās teritorijās augsnē ir atrodama augsta smago metālu koncentrācija, tai skaitā svins un arsēns. LLU zinātnieku apkopotās atziņas ar zviedru investora finansiālu atbalstu par dažādu augu ietekmi uz augsnes atveseļošanu tiks izmantotas šī vides projekta īstenošanā.

"Projekts būs arī kā zinātniskās izpētes objekts un fitoremediācijas eksperiments, kurā monitorēsim izmaiņas vidē un paplašināsim zināšanas par augu ietekmi uz augsni un tajā esošo vielu koncentrāciju," informēja zinātniece.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)