Banner 980x90

Aptauja: Atkritumu šķirošanu Ozolnieku, Jelgavas un Olaines novados visvairāk veicinātu depozīta sistēmas ieviešana

Jelgava, 27.sept., LETA. Iedzīvotāji Ozolnieku, Jelgavas un Olaines novados šķirotu atkritumus aktīvāk, ja tiktu ieviesta depozīta sistēma un par šķirotajiem atkritumiem varētu saņemt naudu, liecina biedrības "Jāņupes iedzīvotāji" īstenotais pētījums "Atkritumu apsaimniekošana un atkritumu šķirošana Jelgavas, Ozolnieku un Olaines novados".

Pētījuma mērķis ir veikt esošās situācijas analīzi dalītās atkritumu apsaimniekošanas sistēmās Jelgavas, Ozolnieku un Olaines novados un izvirzīt priekšlikumus, lai palielinātu dalīti savākto sadzīves atkritumu īpatsvaru.

Īstenojot pētījumu, veikta arī iedzīvotāju aptauja par to, kas viņus visvairāk motivētu aktīvāk šķirot atkritumus. Katrā no aptaujas jautājumiem saņemtas no 193 līdz 214 iedzīvotāju atbildēm.

Vairāk nekā 72% no 206 iedzīvotājiem, atbildot uz jautājumu par motivāciju, norādījuši, ka vislielākais stimuls šķirot atkritums būtu depozīta sistēmas ieviešana jeb iespēja saņemt naudu par šķirotajiem atkritumiem.

Savukārt teju 65% no 213 iedzīvotājiem visvairāk motivētu iespēja samazināt atkritumu apsaimniekošanai tērēto naudu. Nedaudz mazāk iedzīvotāju atkritumus šķirotu, ja skaidri zinātu, ka šķirotie atkritumi netiks samesti kopā ar nešķirotajiem.

Tāpat kā lielākā motivācija būtu šķiroto atkritumu konteineru atrašanās tuvāk dzīvesvietai un iespēja padarīt vidi tīrāku un taupīt resursus.

Aptaujas dati liecina, ka lielāka virtuve vai papildu vieta mājās atkritumu krāšanai vai vieglāk pieejama un saprotama informācija par šķirošanu nav tik spēcīgi stimuli.

Pētījums veikts biedrības "Jāņupes iedzīvotāji" īstenotajā projektā "Šķiro mazs un liels", kas īstenots ar Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstu un Olaines, Ozolnieku un Jelgavas novadu pašvaldību līdzfinansējumu.

Dalies ar šo rakstu

Uz sarakstu
Pilseta24.lv neatbild pievienotajiem lasītāju komentāriem, kā arī aicina portāla lasītājus, rakstot komentārus, ievērot morāles un pieklājības normas, nekurināt un neaicināt uz rasu naidu, iztikt bez rupjībām. Lūguma neievērošanas gadījumā Pilseta24.lv patur tiesības liegt komentēšanas iespēju. Komentāros publicējamā teksta garums ir ierobežots līdz 1000 zīmēm. Nereģistrētiem lietotājiem ir aizliegta HTML un hipersaišu publicēšana!
Komentāri (0)